Így használd a tervezőt!

Ha szeretnéd a lehető legtöbbet kihozni a My Content Book-ból, mindenképpen javaslom, hogy csatlakozz a My Content Book Club-hoz facebook-on, ami a mi kis saját csoportunk, tele hozzád hasonló Tudatos Tervezővel. Itt rendszeresen osztok meg segédanyagokat, inspiráló és útontartó tartalmakat, hogy valóban a lehető legeredményesebb lehess a tevezésben, és neked is van lehetőséged kérdezni, tapasztalatokat megosztani, hozzászólni a témákhoz.

Az alábbiakban összeszedtem neked röviden, írásban, pontokba szedve azt, hogy én milyen folyamaton megyek végig, amikor tervezek a My Content Book segítségével és amit javaslok neked is kipróbálásra. Első alkalommal érdemes egyesével végigmenned a pontokon és követned a leírást, később pedig ha kérdésed van az egyes részek kapcsán, a címszavak segítségével könnyebben tudsz keresni a listában. Ugyanezeket a címeket találod a tervezőben az egyes oldalak alsó sarkában is. Az egyes részekről bővebben mesélek a csoportban található videókban és posztokban, így ha mélyebben érdekel valamelyik téma, érdemes ott is körülnézned.

Jó munkát hozzá! 🙂

Éves tervező

A My Content Book elején találsz egy éves tervezőt, ahova fel tudod vezetni a nagyobb projektjeidet, a fontosabb dátumokat, ünnepnapokat és egyben áttekinteni a teljes évedet, hogy melyik hónapban mi legyen a fókuszodban. Írd ide be azokat az eseményeket, programokat, amikben már biztos vagy és használd arra, hogy az idei éved nagyobb céljainak mérföldköveit is betervezd. Ide érdemes minden hónapban előre lapozni és megnézni, hogy mi jön 1-2 hónapon belül, hogy előre tudj gondolkodni.

Ünnepnapok

Az ünnepnapok listája segít abban, hogy minél kreatívabban tervezd meg a kampányaidat és meglovagold az aktualitásokat is. Fogj egy szövegkiemelőt és húzd ki azokat az ünnepeket, amelyek relevánsak lehetnek számodra. Mindig gondolkodj előre! Ne csak az adott hónap ünnepeit nézd meg, hanem a következőét is és írd be az emlékeztető részbe, nehogy úgy járj, hogy lemaradsz egy számodra fontos ünnepről, ami a hónap elején van.

Matricák

Ragaszd fel az adott havi matricákat, akár a ponthálós lapokra, akár a poszttervezőhöz, a tervező tetejére vagy oldalára, ahol számodra praktikusabb és töltsd ki a naptár részt dátumokkal az adott hónapnak megfelelően. Hogy utána melyik matricát hova ragasztod, mire használod, az már teljesen a fantáziádra van bízva! 🙂

Ninja-tipp: Használhatod könyvjelzőként a szalagot is (köszönöm az ötletet és a csodás képeket, Reni @iamrenee_ ! 🙂 ), amivel becsomagoltam neked a My Content Book-ot, illetve akár az ajándék gemkapoccsal is jelölheted, hogy hol tartasz. Én még ragszalagot (másnéven washi tape vagy dekorszalag) is szoktam használni a jelölésre, és a szövegkiemelők is nagyon jó szolgálatot tesznek tervezéskor, hogy még átláthatóbb legyen a rendszer.

Ha extra matricára lenne szükséged, szintén irány a facebook csoportunk, ugyanis ott minden infót megtalálsz az utánrendeléshez.

Ponthálós lapok

Használd a ponthálós oldalakat ötletelésre, tervezésre, elmetérkép rajzolására vagy akár hónap végén az események összegzésére, itt abszolút a fantáziádra van bízva, hogy mit hozol ki belőle! Például én az első hónapban arra használtam, hogy összeírjam a posztötleteimet és onnan szemezgettem a havi posztterv elkészítéséhez, illetve minden hónap végén készítek egy mindmap-et is ide (erről bővebben a csoportunkban mesélek).

A tesóm (Százszorszép Tudatos Dekor) pedig oda ragasztotta be a január matricát, majd felírta az egyik felére, hogy "ilyennek szeretném" és "ilyen volt", és ehhez kapcsolódóan ő is az elmetérképet alkalmazza (lásd a képen). A lehetőségek száma végtelen, csak rajtad áll, hogy mire használod! 🙂

Ha van neked is egy klassz ötleted, amit megosztanál velünk, dobd be a My Content Book csoportba, vagy küldd el nekem messengeren, instán vagy emailben és a márkád megjelölésével szívesen megosztom itt, amennyiben engedélyt adsz rá. 🙂

Havi fejezetek, Ninja-tippek

Olvasd el az adott havi fejezetet hónap elején és nézd meg a Ninja-tippet is, írd össze az ötleteidet, amik közben felmerültek benned és indulhat a hónap megtervezése!

A fejezeteket felfalhatod akár egyszerre is, de érdemes minden hónapban újraolvasni őket és meg is valósítani az adott hónaphoz kapcsolódó feladatokat, ötleteket.

Havi teendőim

Írd ki az összes teendőt a fejedből, ami most éppen piszkál és folyton emlékeztet, hogy ezzel még dolgod van. Ha gondolod, priorizáld is őket aszerint, hogy melyik sürgős, melyik fontos, vagy éppen mindkettő és eszerint állj neki a megvalósításnak. (Az e szerinti beosztás alapja az Eisenhower-mátrix, ha jobban érdekel ez a módszer, így tudsz rákeresni.) Ezután pedig határidőt is rendelhetsz a feladatokhoz, így még könnyebb lesz a konkrét havi tervet elkészítened.

Ezt az oldalt használhatod ún. inbox-ként is, azaz ide írod fel azokat a feladatokat, amik beesnek, eszedbe jutnak, így biztosan nem felejtődnek el és erre a listára ránézve könnyen összeállíthatod a napi teendőidet. Vagy akár ötletládaként is funkcionálhat, ahova a vállalkozásoddal kapcsolatos ötleteket írod össze, amiket érdemes átgondolni, megvalósítani, de olyan tagunk is van, aki a kiadásokat és bevételeket vezeti ebben a két oszlopban.

Szokáskövető

Töltsd ki a szokáskövetőt a saját módszered szerint! Nagyon sok mindenre használható ez a táblázat, nézzük néhány példát:

a.    Új szokás bevezetése: Ha egy új szokást szeretnél kialakítani, arra tudod használni ezt a táblázatot, hogy felírod a szokást a sor elejére, pl. napi 15 percet olvasni, majd minden nap pipálod, hogy sikerült-e teljesítened vagy sem. Ezt azzal árnyaltam, hogy nem X-et használok, ha nem sikerült, hanem csak kihúzom egy vonallal, így nem érzem kudarcnak, csupán elkönyvelem, hogy ez most valamiért nem sikerült. Ha szeretnéd, akár betűjeleket vagy színkódokat is használhatsz hozzá arra, hogy megjelöld, miért nem sikerült (lustaság, időhiány, beesett plusz feladat, stb.)

b.    Hangulatkövető: Aki bullet journal-t vezetett, annak bizonyára ismerős lehet a hangulatkövető, ami arra szolgál, hogy minden nap jelölni tudd, hogyan érezted magad összességében. Ez lehet színekkel vagy akár smiley segítségével is.

c.    Vállalkozáshoz kapcsolódó dolgok követése: Nemcsak magánéleti, hanem bármilyen vállalkozással kapcsolatos dolgot is követhetsz benne. Például azt, hogy melyik nap volt konzultációd, melyik projekteddel mennyit foglalkoztál, vagy hogy hány eladásod volt naponta. Bármit beírhatsz a szokások helyére, a kis téglalapokba pedig nem csak jeleket, hanem számokat is írhatsz.

d.    Menstruációs naptár: Nőként akár erre is használhatod, vagy felrajzolhatod az adott hónapnak megfelelően a ciklusod különböző szakaszait (erről Baló Anditól tanulhatsz többet a Léleknyomat Ciklustudatosság workshopokon), és ennek megfelelően alakíthatod a hónapodat.

Havi tervező

A havi tervező a legfontosabb része a tervezésnek, ugyanis itt fogod átgondolni, hogy mi az a néhány cél, amit mindenképpen ebben a hónapban akarsz elérni és ehhez kapcsolódóan milyen feladatokat kell elvégezned.

  1. Tűzd ki a hónap legfontosabb céljait, priorizáld őket, és a hozzá tartozó legfontosabb feladatokat is.
  2. Vezesd át ide az éves tervezőből az eseményeket, az ünnepnapokat, illetve az aktuális kampányokat, ezek fogják megadni a poszttervezés alapját.
  3. Találsz még két gondolatindítót, ezeket is töltsd ki. Az elsővel az volt a célom, hogy minden hónapban tartsd a szemed előtt az éves célodat, így garantált, hogy mindig csinálsz valamit, ami közelebb visz hozzá. A másikat pedig azért tartottam fontosnak betenni, mert gyakran háttérbe soroljuk magunkat, pedig nagyon fontos lenne, hogy feltöltődjünk, megjutalmazzuk magunkat, mert akkor lesz energiánk elérni a céljainkat. Szánj erre is egy kis időt, hogy átgondolod.
  4. Végül pedig a hónap posztját felhasználhatod a havi posztok közé, így egy bejegyzéssel kevesebbet kell kitalálnod erre a hónapra! 🙂 Ha elkészíted a hónap posztját, használd a #mycontentbook-ot, és ha van kedved, küldd el nekem a posztodat, szívesen olvasnám a sztoridat és osztanám meg példaként a közösségemmel is! 🙂
Poszttervező naptár

A poszttervező oldalon a havi célodat bontsd le heti célokra, ezzel biztosítod be, hogy nem felejtődik el.

Írd fel jobb oldalra a hónap fókuszát, azt az egyetlen dolgot, ami a legfontosabb lesz és tutira meg kell lennie. Ha ezzel elkészülsz, akkor sikeresnek érzed a hónapot és elégedett leszel.

Ha megrögzött halogató vagy, jó, ha kitűzöl legalább egy olyan feladatot, amit most már végre megcsinálsz!

Az emlékeztető részbe pedig bármit írhatsz, én most arra használtam, hogy ne felejtsem el, hogy következő hónap elején előadást tartok, amit már ebben a hónapban észben kell tartanom, hiszen készülnöm kell rá, de ide jöhetnek például a következő havi ünnepnapok is, amihez az ajánlat részleteit már ebben a hónapban elő kell készíteni.

Most, hogy mindez megvan, nincs más hátra, mint hogy végre nekiállj a posztok betervezésének. Írd be konkrétan a naptárba, hogy melyik nap miről szeretnél posztolni, melyik nap kell felvenned hozzá a videót, mikor fogsz fotózni. Melyik az énidős, melyik a tervezős napod, ez már rád van bízva! Nézd össze a posztokat a célokkal, eseményekkel, kampányokkal, ünnepnapokkal, ennek megfelelően találd ki a bejegyzéseidet!

Minden hét végén értékeld a hetedet, zárd pozitív fókusszal és nézd meg, hogy mi sikerült. Ez lehet csak annyi is, hogy kaptál egy kedves mondatot valakitől. A lényeg, hogy találd meg, miért lehetsz hálás, mi sikerült, mi esett jól az adott héten. Ezt a sikert pedig ne csak felírd, hanem ünnepeld is meg!

Hónapértékelő

Hónap végén gondold át ezt a hónapot, nézd meg a statisztikáidat és értékeld ki, hogy mi működött, mi nem.

A statisztikákat is érdemes beírnod, mert így fogod látni, hogy az egyes kampányoknak, eseményeknek milyen hatása volt az oldalaidra, vásárlásaidra, vagy ami számodra fontos. (A táblázatban az elköteleződési ráta azt mutatja meg, hogy a like-ok és kommentek aránya milyen a teljes követőbázishoz képest, tehát hogy mennyire aktívak a követőid. Ez sokkal fontosabb mérőszám, mint hogy hány követőd van. Ahhoz, hogy ezt gyorsan kiszámold, kattints ide.)

Haladj minden hónapban így és igyekezz előre gondolkodni, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen felkészülnöd egy ünnepnapra vagy fontos alkalomra. Mindig az adott hónap tervezésekor gondold át a következő hónapot is, hogy van-e valami, amit már most el tudsz végezni a siker érdekében. Számolj azzal, hogy milyen ünnepnapok vannak és ne felejtsd el őket betervezni már jó két héttel előre, hogy tudd, hogy ezzel a kampánnyal foglalkoznod kell, ezzel kapcsolatban kell majd tartalmat gyártanod. Ha egy akciót indítasz, akkor jó előtte két héttel már beharangozni, bevezetni, vagy akár a konkrét ajánlatod is elárulni, hogy mire indul az egész, addigra már jól fel tudjon pörögni a dolog.

Ha bármi kérdésed van a tervező használatával kapcsolatban, írj nekem a hello@socialight.hu email címre, vagy írj a My Content Book Club csoportba, ha úgy gondolod, másnak is hasznos lehet a kérdésedre adott válaszom, és lehet, hogy a többiek is tudnak hasznos tanácsokkal szolgálni számodra. 🙂

Ha megosztasz egy posztot vagy sztorit, amiben szerepel a My Content Book, örömmel venném, ha megjelölnél rajta (instán @socialight_secrets, facebook-on @socialight.hu), hogy lássam, miként használod a terveződet és örömmel osztom meg ezeket a tartalmakat a saját követőbázisommal is! 🙂

Jó tervezést, eredményes megvalósítást és aktív követőbázist kívánok!

Niki